Kdo už jste tu se mnou delší dobu, tak víte, že velká, hustě popsaná plachta znamená jediné! Do hlavy už se mi všechny ty nápady nevešly.
Chodily za mnou myšlenky, které chtěly být zhmotněné.
Na ně se nabalily postavy, díky nimž se bude moct příběh rozehrát.
A s nimi i příběh, který bude veselý i dojemný zároveň, s prvky komičného absurdna....

Poznáte, co to držím v ruce?
Fanoušci fyziky, matematiky a jiných obskurností už určitě vědí!
Ano! Je to Möbiova páska!
Že jste o ní nikdy neslyšeli?
Včera jsem s našimi domškoláky v rámci (ne)výuky běhala po Praze. Hráli jsme bojovku s apkou "Skryté příběhy" (super věc, doporučuju) a plnili jsme úkoly trasy nazvané "Bezradný Einstein", kde...

U sousedících odbavovacích pásů bezpečnostní kontroly jsme se sešli dva výtržníci. Já a muž s pistolí. Ten se snažil pracovníkům letiště Praha vysvětlit, že během letu střílet nebude, tak proč by si svůj kvér nemohl vzít na palubu.
Co se týče mé rebelie, týkala se předmětu tak strašlivého a nebezpečného, jakým je 200mililitrová pleťová voda.
"Já bych...

Moc často s tipy na filmy nepřicházím. Ale!
Miluju herecké koncerty Robina Williamse.
Ve snímku "Awakenings" z roku 1990, který je na motivy skutečných událostí, se Robin bravurně zhostil role lékaře v léčebně chronicky nemocných.
Na rozdíl od svých vyhořelých kolegů vidí v každém pacientovi především člověka a nevzdává to s nimi, ačkoli tehdejší...

Na podzim jsem v jednom parku potkala usměvavou babičku. Vykračovala si hrdě s dvěma tácy plnými koláčů a perníků, které prodávala kolemjdoucím.
"Nedáte si?" zeptala se nás. Dali jsme si.
Zatímco děti dlabaly, dala jsem se s ní do řeči, protože mi přišla boží. Ráno koukla na předpověd. Když bylo hezky, dopoledne napekla a odpoledne šla prodávat.

Marilyn vos Savant se narodila v roce 1946 a vyrůstala jako normální dítě. Rodiče jí nikdy neřekli, že je výjimečná. U dívek v té době byly důležité jiné věci než inteligence. V roce 1985 se však Marilyn dostala do Guinnessovy knihy rekordů, kde ji označili za člověka s nejvyšším naměřeným IQ na světě.
V roce 1990 jí byl představena...

Pan Roman mi pod jeden z příspěvků napsal: "Tohle téma se tady objevuje pořád dokola v různých obměnách a to už je vážně NUDA. Zkuste vymyslet něco nového a zábavného."
Určitě souhlasím, že témata mých příspěvků se za těch devět let opakují.
Jednak je to proto, že u některých věcí mám pocit, že i kdybychom si je připomínali...

Psát blog o cestování s dětmi není dlouhodobě udržitelné. Jednoho dne vyroustou a - pokud tedy s vámi ještě budou chtít jezdit - budete spolu prostě jen cestovat.
Nedokážu říct, kdy přesně nastal ten zlom. Ale tihle tři už pro mě nepředstavují na cestách takřka žádná omezení.
Můžou přetáhnout večerku a nevadí jim čekání, když to cesta vyžaduje....

Čtu po večerech dětem knížku Božidara. Grétka si oblíbila jednu větu, kterou v románu plísní matka svou dceru za nevhodné vyjadřování. "Růženo! Tvůj slovník!"
"To jsem ráda," říkám, "že sis zapamatovala zrovna tuhle větu, a ne třeba tu, že 'Škola je píča'".
"Já si ji pamatuju, mami. Ale nechci ji říkat, když přesně nevím, o co jde."...

Zhruba před 700 miliony let započal proces, díky kterému tu dnes jsme. V oceánech i v atmosféře se začala významným způsobem zvyšovat hladina kyslíku.
Tenhle kyslíkový boom upřednostnil organismy, které byly schopny využívat energii z kyslíku, zatímco organismy, které to nedokázaly, vystrkal do extrémních podmínek či je prostě nechal vyhynout.
...